Sveriges nationella varumärkesarbete är en tämligen toppstyrd historia. Tyvärr är det också ett bra (om än dåligt) exempel på hur det går när den ena handen inte ser vad den andra gör. De myndigheter som är satta att utveckla olika aspekter av varumärket Sverige, Tillväxtverket m.fl, är inte alltför intresserade av att samarbeta med varandra.

Att vårt nationella varumärkesarbete inte bottnar i ett brett strategiskt tänkande får allvarliga konsekvenser, inte minst för de kreativa näringarna. Varför bar till exempel den svenska truppen kinesiska kläder vid OS i London, som borde vara en perfekt catwalk för det svenska modeundret? Vad händer med Sveriges arkitektkår när de flesta prestigeprojekt går till utländska arkitektkontor? Hur har Ishotellet i Jukkasjärvi blivit ett skyltfönster för dansk möbeldesign? Varför säljs svenska digitala utvecklingsbolag till utlandet så snart de når framgång?

Här kan du se vår varumärkesstrateg Michael Nilsson tala om de här frågorna. Det här korta klippet, Sweden inside the box, är en del av ett föredrag Michael höll för Marknadsföreningen i Helsingborg den 31 augusti.

För att kanalisera det engagemang som finns ute i näringslivet har vi startat Branding Sweden. Första delmålet är att ge nya perspektiv på varumärket Sverige och det nationella varumärkesarbetet. För det ändamålet arrangerar vi under de närmaste månaderna fyra workshops runt om i landet.

Workshop under Platskonferensen 2011 på Victoriateatern i Malmö.

Branding Sweden workshop:
Stockholm (Spritmuseum): 17 oktober, kl. 13–17.
Malmö (Manifesto): 24 oktober, 6 november, kl 14–17
Helsingborg (Branding Sweden): 24 januari, 14–17

Deltagaravgiften är 1 200 kr exkl moms. Fika och fri tillgång till Branding Swedens presentation ingår (Varumärket Sverige behöver alla ambassadörer det kan få). I Stockholm ingår workshopen i vårt halvdagsevent Platskonferensen på Spritmuseum, där deltagaravgiften är 2 400 kr. Fakturering sker löpande i förväg. Du anmäler dig genom mail till info[at]manifesto.se PS. Glöm inte att nämna vilken workshop du vill delta i.