Under en av sommarens varmaste dagar besökte vi Kulturen i Lund. Där pågår flera utställningar väl värda ett besök. Vi ägnade tre av dem lite mer uppmärksamhet. Utomhus har modedesignern Bea Szenfeld klätt träden i egna kreationer i moderna material som aluminium och PVC-tyg. Bea har utgått från historiska förlagor och sedan gjort sin egen tolkning av traditionella skånska klädedräkter.

Inomhus visas en retrospektiv av Signe Persson-Melins verk. Signe är troligtvis Sveriges mest välkända keramiker och utställningen visar verkligen varför. När jag bodde i Slottsstaden i Malmö gick jag ofta förbi hennes ateljé och nu fick jag en bra möjlighet att stilla min nyfikenhet på vad som skett där inne under årens lopp. Utställningen innehåller både den egna keramiken och Signe Persson-Melins formgivning för industrin och pågår fram till den 16 augusti.

Fotografen Christer Järeslätt ställer ut porträtt av serietecknare som själva har fått sätta sin prägel på motivet genom att skrapa och rista negativen direkt efter att bilderna framkallats. Utställningen heter Refricater (refricare, latin för »riva upp/förnya«) och finns även i bokform i Kulturens butik. Tecknarnas självbilder saknar inte komiska poänger. En av våra favoritbilder har Christer gjort tillsammans med Stina Hjelm, en serietecknare i Malmö med bra taktkänsla, även om blixtblänket i vårt foto varken gör Christer eller Stina full rättvisa. Refricater visas på Kulturen i Lund till och med den 27 september.