Välkommen till En grön jul!

En grön jul FB collage

En grön jul är vinterns stora utställning på Branding by Design Center. Här hittar du grön design av formgivare som arbetar med fokus på ekologisk hållbarhet, och gröna klappar att lägga under granen. Allt för att du ska få en lite grönare och skönare jul.

Utställare: Annika Göth Nilsson/ANDfair.se, Sabina Kramle/HugSmile, Anna Haupt & Terese Alstin/Hövding, Tanja Larsson/Konstantin-Larsson, Marie Kristina Carlsson/MARiKRiNA, Patrick Iu & Mattias Chrisander/Múk Design, Jennifer Lempinen/Redesign, Louan Wang/Tiny Reworks, Karolina Persson/Treat, Anna Falk/Unfolding Fashion.

Premiär: lördagen den 9 november, kl 11–16. Välkommen.

En grön jul visas till och med 14/12. Öppettider tisdag–fredag 11–17, lördag 11–16.

OBS! Ett undantag är 12–14/11, då är utställningen stängd.

Plats: Henry Dunkers plats 3 i Helsingborg där BBDC delar lokaler med Manifesto Trends / Brands.

Egna produkter

Manifesto X, tidskriftshållare. X är tillverkad i vitlackerat stål och rymmer 1–2 tidningar. Monteras enkelt på vägg. Vill du veta mer, kontakta Michael, michael[at]manifesto.se. Mobil: 0732-486186.

produktdesign, Manifesto X tidskriftshållare, tidningshållare

Här nedan syns X på väggen hos PR-byrån Grayling i Malmö.

produktdesign, Manifesto X hos Grayling

 

 

Manifesto O, gummikrukor. Vi har producerat egendesignade gummikrukor med fot i rostfritt stål. Planteringskärlen finns i två storlekar, en med diameter 420 mm, höjd 470 mm och en med diameter 620 mm, höjd 700 mm. Gummikrukorna är tillverkade i Sverige, tål väder, vind och stötar och har lång livslängd, och så är de stapelbara. Tack vare en öppning i foten kan de flyttas med pallyftare även när man planterat i dem. Helsingborgs stad har nyligen köpt in 10 gummikrukor och nu kan den större varianten beskådas utanför Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Krukorna säljs hos Nola. Vill du veta mer, kontakta Petra, petra[at]manifesto.se. Mobil: 0739-529126.

Produktdesign Manifesto O gummikruka Dunkers kulturhus

produktdesign, Manifesto O gummikruka 420mm

Foto: Fia Jobs

 

Jeanette Gustafson-Möller a.k.a. Ritstiftet

I eftermiddags hade jag besök av Jeanette Gustafson-Möller, som har varit min adept på Mentorskapsakademin under hösten. Till vardags är Jeanette inredningsarkitekt i egna företaget Ritstiftet. Vid sidan av den dagliga verksamheten är hon i full färd med att utveckla en exklusiv kuddkollektion. Här visar hon några av sina senaste designförslag. Nu på söndag ställer Jeanette ut sin kollektion på Habo Gård i Lomma. Gör gärna ett besök där om du har vägarna förbi. Det är öppet från kl. 11 till 16.

Produktdesigner ställer ut på Form/Design Center

I torsdags var det vernissage på examensutställningarna på Form/Design Center. Åtta olika utbildningar ställer ut däribland Produktdesignutbildningen på Malmö högskola som tar examen för första gången. Även om vi är lite partiska tycker vi att våra kompisar på Produktdesigner.se har gjort den klart bästa utställningsdelen. Och det säger vi inte bara för att vi har hjälpt dem att utveckla bloggen produktdesigner.se. Vi har sett en hel del examensutställningar under årens lopp och många av de här arbetena är bland det bättre vi sett. Vi vill absolut uppmana alla att gå och kika på utställningen som håller på fram till den 13 juni. Det här är kalasbra!

Att vi på Manifesto blev lite extra förtjusta i Hilal Bayazits serie exponeringsmoduler ritade för Lindängsbiblioteket är kanske inte konstigt. Biblioteksvärlden behöver vara lite mer orange över huvud taget, inte bara biblioteksvärlden förresten. Hilal kan du läsa mer om här: http://www.produktdesigner.se/studenterna/hilal-bayazit

Eftersom weekendresor är det roligaste man kan göra 11 månader om året föll vi madly in love med Anders Stenkvists weekendbag. Hoppas hoppas att Tretorn gör verklighet av det projektet. Anders lär du känna lite bättre här: http://www.produktdesigner.se/studenterna/anders-stenqvist

Sparbanken Syd investerar i 16 tidskriftshållare

Ett par dagar innan vi gick på semester åkte vi till Österlen för ett möte i Kivik. Efteråt passade vi på att äta lunch på Buhres fiskkiosk vid havet och konstaterade att det är lättare att få tag på Da Aldos goda glass i Kivik än hemma i Malmö. Vi passade på att göra en avstickare till Sparbanken Syds huvudkontor i Ystad för att leverera två kollin med våra tidskriftshållare. Vi vågar nog påstå att 16 X är en ovanligt säker placering i dessa tider.

Creative Day 2009

Häromveckan avslutades Creative Day 2009. Vår strateg Michael Nilsson talade inredningsstrategi på temat ”Creative Spaces – Rum för kreativitet”. Han visade exempel på hur några av världens största reklambyråer har designat sina kontor och gav tips på vad man själv kan tänka på för att ge kreativiteten få fritt spelrum. Efter att ha besökt Stockholm, Göteborg och Malmö kan vi konstatera att intresset för att skapa kreativa miljöer verkligen ligger i tiden.

På talarlistan fanns också art directorn och tidningsformgivaren John Bark, omvärldsbevakaren Bengt Wahlström, Louise Klarsten från ColourHouse, copywritern Mattias Sjöstrand, kommunikationskonsulten Kristina Hansen samt Emma Anderberg från Sony Ericsson.

Här är bilder från Näringslivets hus i Stockholm där avslutningen skedde inför fullsatt auditorium, 220 personer + extrastolar. Tack till alla som var med!

FÖRE.

EFTER.

»Varumärkespoesi!« tyckte chefredaktören.

I det senaste numret av Brand Manager (med Johan Staël von Holstein som omslagspojke) har Michael Nilsson skrivit en krönika på temat design som ett förändringsverktyg. Vi fick kontakt med Brand Managers chefredaktör Christian Bye i somras då han besökte ett par olika byråer i Malmö. När Christian hälsade på hos oss presenterade vi några case för honom, bl.a. vårt uppdrag för Mindpark. Vi har arbetat med Mindpark ända från början, från namngivning och strategiarbete till den visuella identiteten och kontorets inredningsprofil.

Av naturliga skäl får varumärkesstrategi sällan särskilt mycket upmärksamhet i media, inte ens i specialtidningar som Brand Manager. I Mindparks fall råder dock lite speciella förutsättningar eftersom hela manifestet är en integrerad del av inredningen. Mindparks grundvärderingar sitter numera på kontorets väggar. »Varumärkespoesi!« snabbrecenserade Christian varumärkesplattformen.

Vi är särskilt glada över att Brand Managers bildval innebär att Mindpark har fått en helsida i gratis medieutrymme.

Manifesto på Pecha Kucha #2 i Malmö

Manifesto stod på talarlistan när den andra Pecha Kuchan gick av stapeln på restaurang Smak på Malmö konsthall. Varje talare visade 20 bilder och talade 20 sekunder till varje bild. Med ett hundratal personer i publiken talade Michael Nilsson sig varm för branding by design och visade några av våra inredningsprojekt. Han passade också på att presentera vår arbetsprocess för inredning, som lämpligt nog heter likadant som restaurangen, SMAK: Struktur, Mötesplatser, Atmosfär och Kreativitet.

Starkast reaktioner hos publiken (=igenkännande skratt) väckte dock följande autentiska bild, som användes för att illustrera fördelarna med att utveckla egna kanaler med hjälp av design och inredning. En het kandidat i klassen för bästa ”nej tack till reklam”. Till och med brevbäraren verkar ha uppskattat tilltaget. Guldägget nästa?