Dagens sommarbloggare heter Erica Lundström och läser tredje året på programmet Produktdesign på Malmö Högskola. Erica drömmer om gröna fingrar och ett jobb på IDEO.

Erica Lundström: Malmö är en krigszon. Det är måsarna mot människorna.

De skriker utanför fönstret på nätterna, de bajsar på alla bänkar och de ÄR ÖVERALLT. På uteserveringarna, på balkongerna, på trottoarerna, på vägarna, på återvinningsstationerna, på cyklarna… Överallt!

Under sommaren har måsungarna vuxit sig så stora att de kan spatsera runt själva. Och det är just det som är problemet, de kan inte flyga. Vilket gör att måsmamma och måspappa måste vakta från luften när den lille trippar runt. Och trippar runt gör de gärna på platser där vi människor håller till. Särskilt verkar de gilla parkeringar och entréer, gärna i kombination. Jag har hört att måsarna har evolutionerat bort hud mellan tårna (vad heter tå på fåglar?) för att enklare kunna hoppa runt i stadsmiljö och käka pommes frittes. Borde de inte kunna evolutionera fram en snabbare flygupplärningsprocess också så att måsmamma och måspappa inte behöver vara curlingföräldrar hela sommaren? För måsföräldrarna verkar ha det stressigt. Varje människa som kommer måsungen närmare än 20 meter måste attackeras. Attacken börjar alltid med högt skränande och cirkulerande i luften ovanför fienden (dvs. du och jag) för att sedan avslutas med en flygattack riktad rakt ned mot fiendens huvud.

Det sägs att det hjälper om man har ett paraply… men jag vet inte jag. På många arbetsplatser tar folk hellre med sig matlåda än går ut på lunchen för att de är rädda för måsattacker (tro mig, jag har jobbat där). När ska måsarna fatta att vi inte vill dem något illa? Många av oss försöker till och med att hjälpa dem. Den här sommaren har jag till exempel både ringt mås-ambulansen (Fågelskydd Spillepeng) och varit på en mås-begravning. Vad mer kan de begära?

Jag tror att måskriget kommer att trappas upp. Om några år kommer löpsedlarna att skrika ut ”Nu är måssäsongen här!” och ”De fem bästa tipsen för att slippa måsattacker” när sommaren börjar. Speciella måsavskräckande huvudbonader och paraplyer kommer att säljas och ordet ”måssäsong” kommer att skrivas in i ordboken.

Kom ihåg var ni hörde det först!