Ordet design betyder formgivning, och det som de flesta förmodligen tänker på i första hand är utseende och stil. Men designen har sin roll i så mycket mer än bara utsidan, som oftast är det som syns först. En ändring i ett föremåls design kan förändra hela dess karaktär. Designen styr mycket och designern måste därför ta hänsyn till en mängd faktorer som funktion, ergonomi, miljöpåverkan och mycket mer hos det som designas.

En bils yttre design påverkar t.ex. även last- och benutrymme, bensinförbrukning och förarens samt passagerarnas säkerhet och komfort. En låg, sportig bil är oftast säker, benutrymmet kan man väl inte klaga på, och framförallt är körglädjen enorm. Däremot har lastutrymme, komfort och bensinförbrukning slopats, för vid försäljning av en sportbil är det inte det som kunden tittar på.

Vill kunden ha plats för hela familjen, kunna lasta in fyra golfbagar i bagaget och köra genom halva Sverige utan att ha ont i hela kroppen i flera dygn efteråt, så finns det bilar som är byggda för det. De missar visserligen lite av körglädjen och den häftiga känslan, men det är å andra sidan inte det de söker.