Ruskväderstips från filmfåtöljen

Den här sommaren hade vi ovanligt bra bioväder. Ja, regnigt heter det kanske under väderleksrapporten. Men ser man till att se några bra filmer kan man ju få lite solglimtar från biofåtöljen istället. Så för dig som behöver lite inspiration för gråmulna dagar har jag gjort en filmtipslista från sommarens innesittningar. Det är några av de filmer jag såg på den årliga Lilla Filmfestivalen i Båstad. En liten men vital kvalitetsfestival mitt bland sensommarens tennismänniskor och badrocksfolk. Festivalen startades 1996 av Bo Widerberg och har sedan fortsatt visa film i hans anda. De första åren höll Stefan Jarl festivalen levande. Idag är det Ulf Berggren som är konstnärlig ledare och ger oss ett intressant program varje år. Den här gången var temat På spaning efter Eros. Bild på Ulf Berggren, konstnärlig ledare för Lilla Filmfestivalen i Båstad, utanför Scala Bio

Ulf Berggren, konstnärlig ledare för Lilla Filmfestivalen i Båstad, utanför Scala Bio.

En av de filmerna jag tyckte mest om var Alla är äldre än jag av Martin Widerberg. Han har fortsatt arbeta med filmen hans far Bo Widerberg började göra om sin far, Arvid. Det blev en öppenhjärtig och modig film om far och son-relationer. Just kan du bl.a. se den på Spegeln i Malmö. Fler städer finns på bioguiden.se.

Jag såg också två filmer av den tunisiska regissören Moufida Tlatli. Palatsets tystnad och Månaden med männen som visar varsitt stycke tunisisk kultur. Båda var sevärda, men den första lite väl lång. En annan bra film på festivalen var Palle Kjaerulff-Schmidts film från 1967, I den gröna skog. En film om en ung man som under en sommar försöker ta reda på vad kärlek egentligen är.

Julie Delpys skönt smågalna film om familje- och kulturkrockar, 2 dagar i New York bjöd på många skratt. Och Woody Allens senaste film Förälskad i Rom var kanske inte en av hans allra bästa, men den var charmig och hade som vanligt intressanta karaktärer.

En annan av festivalens stora behållningar var dokumentären Palme av Kristina Lindström och Maud Nycander. En välgjord film som porträtterar Palme inte bara som politiker utan även som privatperson. På bioguiden.se eller www.sf.se kan du se vilka städer den går i just nu. Se den.

Vi åkte iväg för att fira att vi kommit tillbaka

Första uppdraget efter semestern blev en workshop om sociala medier med Findus Foodservices. Eftersom platsen för workshopen var Torekov passade vi på att ha en minikonferens i Båstad dagen innan. En riktigt bra start på höstsäsongen. I alla fall om man får tro Petra och Daniel, som tog jobbstarten så här:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cfSek7bAWs4[/youtube]

Manifesto testar: Lilla Filmfestivalen i Båstad

I helgen var vi i Båstad för att testa årets upplaga av Lilla Filmfestivalen. Vi såg fyra filmer och två av dem vill vi verkligen lyfta eftersom de hade smygpremiär i Båstad, Johan Klings Puss och Jean-Pierre Jeunets Micmacs. Båda är klart sevärda, Puss är en skön och avspänd komedi om livet på en liten teater, och Micmacs är ett estetiskt överdåd, en ytterst värdig arvtagare till Jeunets (och Marc Caros) Delicatessen. Micmacs är helt enkelt en fullpoängare. Även om vi tycker att Klings förra film Darling är ännu bättre (se den också) tvekar vi inte att ge Puss en solklar fyra.

Efter filmen svarade en av huvudrollsinnehavarna Michael Segerström (till höger i bild) på frågor. Så här road var han när han förklarade varför det är roligare att spela en elak karaktär än en snäll. ”Det är mycket enklare”, sa Segerström. Festivalens ledare Ulf Berggren (till vänster i bild) passade på att berätta att draperiet som hänger på Bio Scala i Båstad är samma draperi som hängde på Fågel Blå i Stockholm när Berggren drev den.