OS i Peking 2008 kommer vi att minnas som genombrottet för den specialdesignade idrottaren. När träningsmetoderna har blivit mer jämbördiga världen över och WADA (World Anti-Doping Agency) får allt bättre koll på doparna, fäller de fysiska grundförutsättningarna avgörandet. Många kan underkasta sig hård träning men vad hjälper det när idrottsmän som Michael Phelps och Usain Bolt ligger hundradelar och ibland rentav tiondelar före rent fysiskt. Rolf Wirhed, universitetslektor i biomekanik och en del av “Den olympiska studions” expertpanel, är imponerad av Usain Bolts armrörelse.

Usain Bolt är specialdesignad för sprint. Med sina 195 centimeter är han en betydligt längre sprinter än vi är vana vid. Det betyder att Bolt kan springa 100 meter med färre steg, vilket även hans makalösa fotisättning bidrar till. Bolt tog 41 steg på 100-metersfinalen, konkurrenterna behöver i regel tre eller fyra steg till på sig för att nå mållinjen. Det hindrar emellertid inte Bolt från att bli trött. Här pustar han ut efter det nyslagna världsrekordet på 200 meter, 19.30 sekunder.

Under OS-sändningarna har även Michael Phelps fysik diskuterats flitigt. Hans fysiska lämplighet för simning — inte minst den långa bålen och de gigantiska fötterna (storlek 48,5) — har beskrivits på ett sätt som brukar vara förbehållet travhästar. Läg därtill att Phelps också är den som har tränat hårdast i bassängen och resultatet blir oslagbart; åtta nya OS-guld och sju färska världsrekord. Att killen har en avspänd attityd och en rejäl portion självdistans tyder också på goda sociala kvaliteter.

Det var längesedan vi hade två överlägsna idrottsstjärnor med så skön framtoning. Vi passar på att gratulera Usain Bolt som fyller 22 år idag den 21 augusti. Måste kännas skönt att kunna fira med två OS-guld och två nyslagna världsrekord, som han sannolikt kan putsa en hel del under de närmaste åren.