I dag startar årets upplaga av Malmöfestivalen, en av Sveriges äldsta och mest uppskattade (vågar vi påstå) stadsfestivaler. På lunchen begav vi oss ner till Gustav Adolfs torg för att utse den bästa festivalmaten. Denna gång bestod testpanelen av Gunilla Rådström (på besök från Gävle), Jenny Chiem, Petra Lundin, Terrie Warren, Daniel Svensson och Michael Nilsson (bakom kameran).

Vi hann testa sju olika alternativ innan vi kunde utse en segrare. Det var jämnt för mycket av det vi åt smakade bra. Till sist visade det sig att Louisianas cajunkryddade kyckling fick högst snittbetyg: hela 8 poäng, vilket betyder att den är riktigt god! Nästan lika god var Klinge Caterings Varmrökta lax och deras delikatesstallrik samt La Taquerias vegetariska tacos, som alla fick 7,5 i genomsnittsbetyg, mittemellan »god« och »riktigt god« mat. Klinges tallrikar för 60 kr tillhör definitivt festivalens mest prisvärda. Även African Queens tallrik (bilden nedan) med Yams (friterad sötpotatis) och Plasas (oxköttsgryta) för samma pengar var mer än god, 7,33 i betyg.

Älgkebaben smakade helt okej (en 5:a), men 70 kr känns i häftigaste laget eftersom vanlig kebab är godare. Testets stora förlorare är Schwenkgrills Lammburgare. Tveksam! (bara en 4:a alltså) tyckte samtliga som smakade. Ingen lammsmak alls och definitivit inte värd 70 riksdaler. Vi avslutade provsmakningen med Is à Bellas glass, som var dagens verkliga vinnare, i synnerhet deras vattenmelonglass och blodapelsinglass. Två testare tyckte att den var Himmelsk! och tvekade inte att delade ut dagens första 10:or. Detta trots att vi vid det laget var ganska mätta.

Utom tävlan deltog även Linda Dahl (bilden ovan) från Smakverkstan/Matkaravanen i vårt test. Hon svarade nämligen för dagens mest oväntade matupplevelse. Samtidigt som vi genomförde vårt test stod hon på Gustavscenen och lagade rödbetsfalafel med youghurtsås smaksatt med pepparrot och Malmö Akvavitost samt senapsmarinerad äppel- och rädissallad. Vi fick två tallrikar och kunde konstatera att det här var en falafel utöver det vanliga. Alla som smakade på falafeln tyckte att den var riktigt god. Fem klockrena 8:or. We want more!