Sommarbloggen: Ida Giselsson

Dagens sommarbloggare heter Ida Giselsson och är praktikant på Manifesto i sommar. Här arbetar hon bland annat med utställningen Best of Northwest 2014 som får premiär den 29 augusti. För tillfället har även Ida semester och den tillbringar hon bland annat med att passa på att träffa nära och kära, till exempel sin mormor som har huvudrollen i det här blogginlägget.

IMG_28395jpg

Igår var jag hos min mormor för att fika och ta igen lite tid. Vi skulle äta jordgubbar med mjölk och grädde. Jag såg hur hon tycktes ha lite problem med att få upp korken på mjölkförpackningen. Hon jobbade ett tag innan hon pustade till, stapplade iväg och kom tillbaka med en gammal nötknäckare. Jag satt tyst och lite smått fundersam och studerade henne när hon placerade nötknäckaren runt korken, vred till och lyckades tillföra precis den lilla extra kraft som behövdes för att vrida loss korken. Jag blev rätt fascinerad över hur något som är utformat för att underlätta snarare gör det mer komplicerat. Samtidigt som jag förundrades över min mormors påhittighet att se en direkt möjlighet när hon precis stött på ett problem. Jag tror det kallas kreativitet. Det där fantastiska lilla fenomenet.

Ida Giselsson

Destination: Slututställning

I helgen som gick åkte vår designpraktikant från Berghs, Louise Dustler hem till Stockholm för att besöka designskolornas slututställningar. Självklart fanns det många spännande projekt att se men nedan har Louise listat ett par favoriter från Berghs, Beckmans, Forsbergs och Konstfack . Vill du spana in andra duktiga studenter på skolor runt om i landet så tycker vi att du ska kika in på HDK, Broby Grafiska och Umeå Institut of Design.

Fabutella

Fabutella är namnet på ett spel som grafiska designern Sara Böttiger från Berghs har tagit fram. Läs mer om spelet här.

 

Hanna Dalrot - Textila landskap - Textile Landscapes_Joakim Johansson

Textila Landskap är ett examensarbete av Formstudenten Hanna Dalrot från Beckmans. Här hittar du fler vackra bilder på textilierna.

 

Rebecka Kockgård och Rebecca Forsström från Forsbergs funderade över sitt val av yrke och gjorde ett examensprojekt av detta. Här kan du läsa om hur de provade sig genom olika sätt att arbeta på som kreatörer.

ba_ia_cecilia_cronelid_02

Cecilia Cronelid från Inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack har tagit fram ett spännande byggredskap för barn med namnet Building Pieces, läs mer här.

 

Är du nyfiken på designprojekt av nyutexaminerade kreatörer i Skåne? I augusti visar Manifesto upp flera unga talanger från/med anknytning till nordvästra Skåne och deras examensprojekt under namnet Best of Northwest 2013. Manifestos ambition är att utställningen ska återkomma varje år – håll utkik efter mer information här!

 

Inspirationskväll med Helsingborgs Gaseller

DI Gasell Louise Petra 640

Varje år utser Dagens industri de snabbast växande företagen i Sverige till utmärkelsen Gaseller. På Di’s årliga Gasellträffar bjuds företag in till möjligheten att få inspiration från andra företag, träffa de utnämnda Gasellerna och knyta värdefulla kontakter.

För att kunna bli utsedd till en Gasell krävs det att man uppfyller ett antal olika kriterier, bland dessa är att företaget har en omsättning som överstiger 10 Mkr, minst tio anställda, ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren och att man har sunda finanser. Läs mer på Di.

Gasellträffarna sträcker sig från Malmö i söder till Umeå i norr och i år var det premiär för träffen i Helsingborg. Manifestos AD Petra Lundin och designpraktikant Louise Dustler begav sig till Sundspärlan för en givande och inspirerande eftermiddag bland Gaseller och entreprenörer. På plats fick vi frågan ”Hur gör ditt företag för att växa i motvind?”. Som du kan se ovan på bilden från Dagens industri svarade vi att vi satsar på att synas mycket när andra inte gör det, framför allt i nya kanaler. Detta gör vi bland annat genom vår senaste satsning Branding by Design Center – världens minsta designmuseum som du hittar på vårt kontor på Henry Dunkers plats 3 i Norra Hamnen i Helsingborg, välkommen!

Egna produkter

Manifesto X, tidskriftshållare. X är tillverkad i vitlackerat stål och rymmer 1–2 tidningar. Monteras enkelt på vägg. Vill du veta mer, kontakta Michael, michael[at]manifesto.se. Mobil: 0732-486186.

produktdesign, Manifesto X tidskriftshållare, tidningshållare

Här nedan syns X på väggen hos PR-byrån Grayling i Malmö.

produktdesign, Manifesto X hos Grayling

 

 

Manifesto O, gummikrukor. Vi har producerat egendesignade gummikrukor med fot i rostfritt stål. Planteringskärlen finns i två storlekar, en med diameter 420 mm, höjd 470 mm och en med diameter 620 mm, höjd 700 mm. Gummikrukorna är tillverkade i Sverige, tål väder, vind och stötar och har lång livslängd, och så är de stapelbara. Tack vare en öppning i foten kan de flyttas med pallyftare även när man planterat i dem. Helsingborgs stad har nyligen köpt in 10 gummikrukor och nu kan den större varianten beskådas utanför Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Krukorna säljs hos Nola. Vill du veta mer, kontakta Petra, petra[at]manifesto.se. Mobil: 0739-529126.

Produktdesign Manifesto O gummikruka Dunkers kulturhus

produktdesign, Manifesto O gummikruka 420mm

Foto: Fia Jobs

 

Föredrag om kreativitet för Marknadsföreningen i Helsingborg

I fredags morse talade vår varumärkesstrateg Michael Nilsson på temat kreativitet för Marknadsföreningen i Helsingborg. Föreläsningssalen i Dunkers kulturhus var fullsatt och publikens engagemang gick inte att ta miste på, bra respons både under och efter föredraget.

Michaels föredrag, Från Ööh till Aah!, har undertiteln »Om Toyota, flow-how, den hemliga kärleken, Sverige inside the box och, inte minst, hur du blir en kreativ katalysator för de andra på jobbet.« Föredraget bygger dels på vårt kommande bokprojekt med samma namn (Från Ööh till Aah! En kreativ uppslagsbok), dels handlar det om de kreativa näringarnas potentiella betydelse för varumärket Sverige. Michael talade också om vårt eget initiativ Branding Sweden, som vi sjösätter under hösten.  Här kan du ladda ned Michaels anteckningar till föredraget.

 

 

 

Sommarbloggarna: Jennifer Norén om problemlösning i duchen och kreativ hårföning.

Som barn fick jag höra att jag var kreativ och har alltid haft någon kreativ fritidsaktivitet. Jag testade olika, gick på målarkurs, spelade instrument, tog sånglektioner, danslektioner. Jag har än idag behov av kreativa projekt som kan sysselsätta mig när jag är ledig.

Det var därför en självklarhet att välja ett yrke där jag skulle få möjlighet att vara kreativ. Efter hand har jag känt att kreativiteten har tagit slut. Vilket inte är bra när det gäller att leverera kreativitet inom en viss tidsram.

Det har fått mig att fundera en hel del på vad kreativitet är för något och hur det fungerar. Hur jag fungerar och hur jag kan framkalla ytterligare kreativitet för att kunna prestera.

Det mönster som jag upptäckt för när nya idéer och lösningar på problem kläcks, är att vara totalt nollställd i sinnet. Släppa alla tankar på problemet som ska lösas, för det är då det kommer till en.

Jag löser alla mina problem i duschen, eller med hårfönen i handen.

Jennifer är även kreativ med skruvdragaren i händerna. Här ägnar hon sig åt monterbygge på Bokmässan i Göteborg under andra praktikveckan på Manifesto i september 2011. I höst återkommer Jennifer som spanare på trendbloggen.

Idéer om idéer, del 1

Nu är arbetet med Idéer om idéer; en kreativ uppslagsbok igång! Praktikantkvartetten bestående av Malin, Martina, Maja och nytillskottet Emil Ulfhammer (bilden) rivstartade med en brainstorm kring begreppet Kreativitet. Ingen lätt uppgift, det finns lika många definitioner av kreativitet som det finns kreativa människor!

Fyra nyanser av brands med Marknadsföreningen i Malmö

Häromkvällen hade vi en aktivitet tillsammans med Marknadsföreningen i Malmö. Vi bjöd på en social trendspaning. I form av fyra workshops avhandlades logotyper, omvärldsbejakning i sociala medier, varumärkets vardag och kreativitet och idégenerering.

Vi passar på att tacka vår värdinna Johanna Holmgren för ett smidigt samarbete. Vi vill också tacka Stratiteq som lånade ut sina lokaler.  Deras mötesavdelning kändes skräddarsydd för att hålla igång fyra parallella workshops samtidigt.

I ett av rummen fick MiM-medlemmarna diskutera kreativitet med Manifestos praktikanter, Maja Blomberg, Martina Green och Malin Komaiszko. Deras workshop är en del av ett pågående bokprojekt om idégenerering och kreativa processer. Resultatet blir En kreativ uppslagsbok (projektets abetsundertitel) som Manifesto ger ut i februari 2013.

Manifesto söker 100 uppslagsproducenter


Efter två böcker om sociala medier är det dags att göra något på temat kreativitet. Vi ska producera en skön uppslagsbok som kan inspirera och underlätta den kreativa processen. Därför söker vi 100 »uppslagsproducenter« som vill göra var sitt uppslag i boken.

Vad du gör av ditt uppslag är upp till dig så länge temat är kreativitet och den kreativa processen. Det kan handla om bra tips på idégenerering, hur man botar skrivkramp eller kanske hur man »säljer in« idéer. Vad vet vi? De 100 bästa uppslagen hamnar i boken.

Vi kommer att samköra det här projektet genom vår Facebook-sida. Efter hand lägger vi ut en del uppslag och hoppas på konstruktiva kommentarer. Du hittar oss på: http://www.facebook.com/ManifestoSweden

Vill du vara med och veta mer är det bara att maila så får du mer information.